2010 m. lapkričio 27 d., šeštadienis

Sojos pupeliu troskinys

Jums reikes:
1.Sojos pupeliu (300 gr.)
2.Paprikos (2 vnt.)
3.Cesnaku (8 dideles skiltis)
4.Morkos (1 vnt.)
5.Ryziu (2 stiklines)
Prieskoniai:
1.Astriosios paprikos (cili/kajano) milteliai
2.Garam masala (indiski prieskoniai)
3.Cumin powder (indiski prieskoniai)
4.Dziovinto baziliko
5.Du kubelius darzoviu sultinio
6.Saldaus sojos padazo/sirupo.
7.Pomidoru pastos

Paruosimo budas:

Pirma reikia uzsimerkti sojos pupeles, jos turi mirkti vandenyje apie 24 val. Kai jos ismirks , reikia jas virti apie 4 val. As jas verdu taip: Sudedu sojas i puoda ir uzpilu vandeniu, kai vanduo uzverda, tada idedu jas i orkaite 130 - 150 laipsniu tempereraturoje ir palieku 4 val. svarbu , kad nebutu perdaug vandens, jos turi buti vos apsemtos ( tai tinka verdant orkaiteje). Verdant ant dujines reikia dapilinet vandeni , nes jis isgaruoja. Isvirus sojoms jas nuplaunu po saltu vandeniu, sudedu atgal i puoda ir ipilu nedaug vandens, palieku virti toliau ant mazos ugnies. Verdant joms smulkiai susipjaustau cesnaka, paprikas, morka. Ikaitinu keptuve ipilu truputi alyvu aliejaus ir sudedu supjaustytas darzoves, kai jos apkepa i keptuve ipilu vandens, tada ipilu sojos padazo, iberiu baziliko ziupsneli ir idedu astriuju papriku milteliu pagal skoni ( seip patiekalas turi buti astrus, turi truputi deginti burna). Tada sumazinu liepsna ir palieku darzoves keptuveje , leidziu prieskoniams istirpti. Tuo tarpu i sojas idedu garam masala ir cumin powder prieskonius, idedu du kubelius darzoviu sultinio ismaisau viska ir palieku 5 min. virti. Pradedame virti ryzius, i puoda ipilame 2 stiklines ryziu ir 4 stiklines vandens , kai puode su ryziais lieka nebedaug vandens tada juos uzdengiame ,isjungiame virykle ir paliekame (druskos i ryzius deti nereikia). Visa turini is keptuves supilame i puoda su sojomis,idedame truputi pomidoru pastos, viska ismaisome ir paliekame troskintis ant mazos ugnies kokias 5 min. Dedame i lekstes vidury ryzius, o aplink sonus pilame sojos pupleiu troskini. Patiekalas paruostas. Skanaus !!! :)

Kuo sis patiekalas ipatingas
Sojos
Sojos pupelese yra 40 proc. baltymų, 20 proc. riebalų, 35 proc. angliavandenių, kurių nemažą dalį sudaro maisto skaidulos. Taip pat biologiškai veiklių medžiagų – izoflavonų (augalinių medžiagų, panašių į estrogenus), saponinų.
Sojos pupelių baltymų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių, kurių negali sintetinti žmogaus organizmas; sojos baltymai savo kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, yra gerai virškinami. Kiek mažiau jame aminorūgščių cisteino ir metionino, kurių kiekį galima papildyti vartojant kitų augalinių baltymų (ryžius, kukurūzus, kviečius).
Ryziai
Baltųjų įprastųjų ilgagrūdžių ryžių sudėtyje yra 79,95 proc. angliavandenių. 100 g šių ryžių energinė vertė lygi 365 kcal. Ryžių baltymus sudaro svarbios aminų rūgštys, o riebalus – žmogaus organizmui reikalingos sočiosios ir nesočiosios riebalinės rūgštys. Be to, ryžiuose nėra cholesterino, todėl juos gerai vertina mitybininkai. Ryžių mineralinės medžiagos – tai visas makro- ir mikroelementų kompleksas. Ryžiuose gausu B grupės ir PP vitaminų, tačiau nėra C bei A vitaminų.

Taigi, baltymai yra zmogaus kuno statybine medziaga, o anglevandeniai energijos saltinis. Sio patiekalo sudetyje yra didelis kiekis anglevandeniu ir baltymu. Toks maistas tinka aktyviai sportuojantiems ir tiems kas nori priaugti raumenu. Pavalgius nesijauciama apsunkus.